UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Crvena testenina

  • 45 minuta
  • 4 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 500 g testenine
  • 1/2 kg paradajza (paradajz pelat ili pire)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 crnog luka
  • peršunov list
  • masline (kapari)
  • mleveni biber
  • bosiljak
  • so

Priprema

  1. Na malo ulja propržiti naseckan crni luk, zatim dodati usitnjen beli luk.
  2. Umešati zgnječen svež paradajz ili paradaz pelat (pire).
  3. Naliti vodom, posoliti, pobiberiti i dinstati na umerenoj temperaturi 20 minuta.
  4. Na kraju dinstanja posuti bosiljkom i naseckanim peršunom.
  5. Skuvati testeninu u slanoj vodi, isprati je hladnom vodom i ocediti.
  6. Dobijenu smesu pomešati sa kuvanom i oceđenom testeninom i po želji dodati masline ili kapare.

Večera

Mafini sa višnjama

  • 35 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 200 g višanja (bez koštica)
  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 300 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 100 g raženog brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g pečenih lešnika

Priprema

  1. Sjediniti jaje, šećer, ulje i vanilin šećer. Potom sjediniti brašno, prašak za pecivo, višnje i naseckane lešnike.
  2. Zatim kutlačom dobro izmešati sve sastojke. (Nemojte koristiti mikser).
  3. Kalupe za mafine pouljiti i posuti malo brašna. Pripremljenom masom puniti kalupe (do visine 3/4 kalupa).
  4. U zagrejanoj rerni peći mafine 20-25 minuta na temperaturi od 180°C.

Napomena

Za večeru pojedite jedan mafin i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.