Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.
UN DIJETA RECEPTI
Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.
Smršajte u 3 koraka:
- Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
- Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
- Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe
Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.
UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 1
Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 1 , kojoj je današnji dan proteinski.
Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 4 kojoj je sutrašnji dan proteinski.
VODENI DAN
Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.
Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:
- Prva grupa prelazi u četvrtu
- Druga grupa prelazi u prvu
- Treća grupa prelazi u drugu
- Četvrta grupa prelazi u treću
Ugljeno-hidratni dan
Doručak
Voće
Sastojci
Preporuka
Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.
Priprema
- U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.
Ručak
Posna pica
Sastojci
- 1 komad gotovog testa za picu
- 200 g konzerviranog paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 3 kašike maslinovog ulja
- 150 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica origana
- mleveni biber
- so
Priprema
- Na 2 kašike ulja propržiti naseckan crni luk, zatim dodati usitnjen beli luk.
- Kad luk omekša dodati parčiće konzerviranog paradajza i paradajz pire.
- Posoliti i pobiberiti, i nastaviti sa kuvanjem dok se masa ne zgusne.
- U drugom tiganju na zagrejanom preostalom maslinovom ulju propžiti oprane i iseckane pečurke.
- Posoliti, pobiberiti. Pržiti dok ne ispari tečnost koju su pustile.
- Testo za picu premazati paradajz sosom, posuti origanom i rasporediti ispržene pečurke
- Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, na temperaturi od 200 °C.
Napomena
Za ručak pojedite jedno parče pice.
Večera
Mozaik rolat
Sastojci
- 120 g putera
- 200 g šećera
- 150 ml mleka
- 4 kašike kakaa
- 50 g oraha
- 400 g keksa
Priprema
- Puter otopiti i izmutiti sa šećerom. Zatim dodati mleko i kakao i mutiti dok sa ne dobije glatka masa.
- Potom umešati seckane orahe i izlomljen keks. Izmešati drvenom kašikom ili rukom.
- Dobijenu smesu rasporediti na foliju i oblikovati rolat.
- Ostaviti rolat u frižideru 2-3 sata, da se stegne.
Napomena
Za večeru pojedite dva parčeta rolata i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većim procentom kakaa.