UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 1

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 1 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 4 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Posna pica

  • 40 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 komad gotovog testa za picu
  • 200 g konzerviranog paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 150 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica origana
  • mleveni biber
  • so

Priprema

  1. Na 2 kašike ulja propržiti naseckan crni luk, zatim dodati usitnjen beli luk.
  2. Kad luk omekša dodati parčiće konzerviranog paradajza i paradajz pire.
  3. Posoliti i pobiberiti, i nastaviti sa kuvanjem dok se masa ne zgusne.
  4. U drugom tiganju na zagrejanom preostalom maslinovom ulju propžiti oprane i iseckane pečurke.
  5. Posoliti, pobiberiti. Pržiti dok ne ispari tečnost koju su pustile.
  6. Testo za picu premazati paradajz sosom, posuti origanom i rasporediti ispržene pečurke
  7. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, na temperaturi od 200 °C.

Napomena

Za ručak pojedite jedno parče pice.

Večera

Mozaik rolat

  • 20 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 120 g putera
  • 200 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 4 kašike kakaa
  • 50 g oraha
  • 400 g keksa

Priprema

  1. Puter otopiti i izmutiti sa šećerom. Zatim dodati mleko i kakao i mutiti dok sa ne dobije glatka masa.
  2. Potom umešati seckane orahe i izlomljen keks. Izmešati drvenom kašikom ili rukom.
  3. Dobijenu smesu rasporediti na foliju i oblikovati rolat.
  4. Ostaviti rolat u frižideru 2-3 sata, da se stegne.

Napomena

Za večeru pojedite dva parčeta rolata i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većim procentom kakaa.